Tovertafel – kleurrijke interactie

De Tovertafel

Al een tijdje volg ik de activiteiten van het bedrijf Active Cues en de Tovertafel in het bijzonder. Deze activiteit is echt uniek en ik ben blij dat ik het een plekje mag geven bij Het Spellokaal.

De Tovertafel is een interactief spel dat mensen verbindt en op speelse wijze beweging stimuleert. De originele versie van de Tovertafel is speciaal ontwikkeld voor mensen in de midden tot late fase van dementie. Een projector die boven een tafel aan het plafond bevestigd is, projecteert diverse interactieve spellen op de tafel.

Deze spellen bestaan uit lichtprojecties die op de tafel verschijnen en reageren op hand- en armbewegingen.  Veeg de prachtig gekleurde herfstbladeren bij elkaar, laat de vlinders gezellig naar iemand toevliegen. De levensechte visjes zwemmen ineens naar uw hand en tover een kleurrijk bloemenspektakel tevoorschijn. Speel samen een virtueel balspel en raad en zing een lied! Dit en nog veel meer, kan allemaal met de Tovertafel.

De effecten van de Tovertafel  zijn wetenschappelijk bewezen:
Tijdens het ontwerp van de Tovertafel deed ir. Hester Le Riche een ‘research through design’ onderzoek. Na drie wetenschappelijke studies ontwikkelde ze volgens co-designmethoden de Tovertafel samen met de ouderen met dementie, hun familie en de zorgmedewerkers. In de afsluitende evaluatiestudie werden de verschillen bekeken in gedrag van ouderen met dementie met en zonder de Tovertafel. Met veelbelovende resultaten; zowel op het gebied van emotie, sociale interactie en fysieke activiteit waren positieve effecten. Deze positieve effecten zijn duidelijk te zien op dit filmpje van Active Cues!

Voor meer informatie kunt u naar de website van de Tovertafel of neem gerust contact op met ons!

De Tovertafel

Tovertafel

Tovertafel